Kurulum & Lisanslama Merkezi
Bilgi - Ansys hyper-threading'i destekliyor mu?
Authored by Erdoğan Gökbulut October 14th, 2024 413 views 0 likes KB2811769
Açıklama
Hyper-threading (HT), neredeyse tüm modern CPU'larda ve bilgisayarlarda mevcut olan ve varsayılan olarak etkinleştirilmiş olarak gelen bir özelliktir. Aynı anda birden fazla görevi çalıştırmak için bir işlemci çekirdeğini kullanarak belirli uygulamaların performansını artırabilir, ancak HT'yi Ansys ile kullanmalı mısınız?
Ansys yazılımı hyper-threading destekliyor mu?
Hayır. Ansys, ürünlerinin hiçbiriyle HT kullanımını desteklemez veya önermez. Aşağıda bunu destekleyen makaleleri ve belgeleri bulacaksınız. Bu destek duruşu ve tavsiyesi uzun yıllar öncesine dayanmaktadır. Ayrıca, Ansys destek birimi de 9/1/2024 tarihi itibariyle aynı bilgiyi teyit etmiştir.
Ansys kullanırken hyper-threading özelliğini etkinleştirmeli/devre dışı bırakmalı mıyım?
Ansys'e göre, yukarıda okuyabileceğiniz gibi, HT'yi devre dışı bırakmalısınız.
Mühendislik ekibimizin deneyimlerine göre, yazılımın 2019 öncesi sürümlerinde HT'yi devre dışı bırakmak daha önemli ve yaygın bir uygulamaydı. Ancak son yıllardaki deneyimleri, hyper-threading'i etkin bırakabileceğinizi ve fark edilebilir bir performans etkisi yaşamayacağınızı söylüyor. Kendi makinelerimizin çoğu bu şekilde çalışıyor, ancak her CPU/sistem üzerinde karşılaştırma testleri yapmadık ve CPU'lar gelişiyor, bu nedenle bu yalnızca bir veri noktası olmalıdır. Buna ek olarak, Ansys'in HT devre dışı bırakıldığında daha iyi performans gösterebileceğini gösteren kıyaslamalar vardır (aşağıdaki “HT'nin Ansys performansı üzerindeki performans etkisi nedir?” başlıklı bölüme bakın). Son olarak, Ansys'in şu sorunlarla karşılaştığını gördüğümüz durumlar yaşadık; errors which were resolved by disabling hyper-threading.
Güvenli tarafta hata yapmak ve Ansys'ten en iyi performansı aldığınızdan emin olmak için HT'yi devre dışı bırakmalısınız. Etkin bırakılırsa, Ansys yine de çoğu zaman iyi çalışacaktır, ancak bunu yaparsanız masada bir miktar performans bırakıyor olabilirsiniz veya garip bir sorunla karşılaşabilirsiniz.
Hyper-threading'i nasıl devre dışı bırakabilirim/etkinleştirebilirim?
Hyper-threading'i devre dışı bırakmak sistem BIOS/UEFI'nizde kolayca yapılabilir. İşletim sisteminde yapılamaz. Bu konuda yardımcı olması için BT Departmanınızla iletişime geçmeniz gerekebilir.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Bilgisayar açılırken (genellikle bilgisayar logosunu gördüğünüzde) ve işletim sistemi yüklenmeden önce, BIOS'a girmek için ekranda görüntülenen tuşu belirleyin ve basın. Dell'lerde bu F2 veya F12'dir ve diğer sistemlerde DEL tuşu olabilir.
- BIOS'a girdikten sonra, hyper-threading'i etkinleştirme/devre dışı bırakma seçeneğini arayın.
- BIOS'u kaydedin ve çıkın.
Hyper-threading'in devre dışı bırakılması sistem performansını olumsuz etkiler mi?
Kısacası, HT'yi devre dışı bırakırsanız ortalama bir mühendisin performans düşüşü yaşaması pek olası değildir.
HT'nin performansı artırması için uygulamanın bundan yararlanacak şekilde tasarlanmış olması gerekir. Günlük uygulamaların çoğu bundan faydalanmak için tasarlanmamıştır ve herhangi bir fark görmezsiniz ve bazı durumlarda HT aslında daha yavaş olabilir.
Anekdot olarak, mühendislik ekibimiz HT'yi devre dışı bıraktığında, sistem performansı üzerinde gözle görülür bir olumsuz etki gözlemleyemedik.
Son olarak, ortalama bir Ansys kullanıcısının ortalama bir bilgisayardan çok daha fazla çekirdeğe sahip yüksek performanslı bir sistem çalıştırdığını, bu nedenle zaten çok daha fazla çekirdeğe sahip olduğunu, dolayısıyla HT'nin iyileştirme sağlayabileceği senaryoların daha da sınırlı olduğunu göz önünde bulundurun.
Ansys neden hyper-threading'i desteklemiyor?
Ansys, HT'den yararlanmak üzere tasarlanmamıştır; bunun nedeni, teknolojinin Ansys'in kullanım alanı için herhangi bir fayda sunmamasıdır.
Şunu düşünün, tek bir çekirdek fiziksel olarak yalnızca çok fazla şey yapabilir. Her çekirdek 100 birim işlem gücüne sahipse ve aynı çekirdek üzerinde çalışan 2 göreviniz varsa, her görev bu işlem gücünü bölmek zorundadır. Ancak unutmayın, bu çekirdeğin kullanımını bölmek için gereken ek yük vardır. Bu, bir çekirdeğin tam gücünü gerektirmeyen birçok küçük görevin olduğu uygulamalarda performansı artırabilir, ancak durum böyle değilse, HT sadece ek yük getirebilir, bu nedenle HT etkinleştirildiğinde bazı uygulamalar daha kötü performans gösterir. Ansys, uygulamasını, çalıştırdığı görevlerin her bir çekirdeğin tam gücünden tam olarak yararlanacağı şekilde tasarlamıştır.
HT'nin Ansys performansı üzerindeki etkisi nedir?
Resmi olarak desteklenmediği göz önüne alındığında, HT'yi devre dışı bırakırsanız performansın düşmemesi gerektiği varsayılabilir, ya da bu konu bir bakıma önemsizdir. Aşağıdaki araştırmalar da bunu göstermektedir ve hatta Mechanical kullanılarak yapılan bir benchmark, HT devre dışı bırakıldığında Ansys performansının arttığını göstermektedir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için yukarıdaki "Ansys neden HT'yi desteklemiyor?" başlığına da bakın.